MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 81314

  DUYURULAR

TORBA YASA YAPILANDIRMASINDAN BİR ESİNTİ..

 

Sosyal Güvenlik Kurumunun Ziraat Bankası İle yapmış olduğu protokol gereği emekli olacak Bağ- Kur  sigortalısına sağladığı kredi olanağı, Kurumun hatalı işlemlerinden dolayı vatandaşı zor durumda bırakıyor.
   Hazıran ayında “emekli olabilirsin yazısı ve banka tasdikli formu ile, Bankadan sağlanan kredi Kurum hesaplarına aktarılmış. SGK’u ile Ziraat Bankası arasında yaşanan ihtilaftan dolayı Banka vatandaşın inşaat işindeki çalışması karşılığı hesabına yatan maaşına el koyar.
   Nasıl mı? Anlatalım…
   Bir vatandaş, Torba Yasadan istifade ile SSK ve Bağ Kur sigortalı günlerini toplayarak, (4a) sigortalılık statüsünden emeklilik için  Sosyal Güvenlik Merkezine başvurur. Merkez, x maaşla emekli olabilir yazısı ile vatandaşı Ziraat Bankasına yönlendirir. Dikkat Edin vatandaş (4a) statüsünden emekli olacak. Banka vatandaşa kredi tesisi edip gerekli formaliteleri imzalatır ve tahsis ettiği krediyi, vatandaşın Bağ Kur nezdindeki borcuna mahsuben SGK ilgili hesaba aktarır.
    Birkaç gün sonra S.G. Merkezi, Ziraat Bankasına hitaben ikinci bir yazı göndererek, "hatalı işlemden dolayı vatandaşın emeklilik işlemleri iptal edilmiştir. Sağlanmış Kredinin iptalini"  talep eder.
    Vatandaşı emekli edip iptal eden sosyal Güvenlik Merkezi (4a) statüsü işlemlerini yapan merkez.
Sağlanan kredi, Vatandaşın (4b) sigortalılığından dolay prim borçlarına aktarılmış
    Vatandaş ta durumu öğrenince, SG Kurumuna ve Bankaya işlemlerin iptalini ve paranın bankaya iadesini talep eder.
   Vatandaşı emekli eden ve iptal eden (4a) İşlemi yapan S.G. Merkezi, para bende değil, bu yazı beni ilgilendirmiyor dercesine, gelen yazıları (4b) işlemi yapan S.G. Merkezine gönderir.
   Kısacası S.G. Kurumu Paraları bir türlü bankaya geri aktarmaz. Banka ne yapar?
  Vatandaşı ikaz eder. “Benimle kredi sözleşmesi imzaladın. İşte imzaladığın belgeler. Ben seni bilirim. Taksitlerini öde. Ödemezsen haciz çıkarırım” diye tehdit eder. Tesadüf bu ya...
  İnşaat işinde çalışan kredilendirilmişin işvereni, çalışanlarının ücret hesabını bu bankada açmış. Dolayısı ile “banka borçlusu”nun ücretinide bu bankaya yatırmış. Banka,  bu yatmış bu ücrete el koyar. Vatandaş, istediği kadar, “İki Kamu Kuruluşu aranızdaki protokolden dolayı bana kredi sağladınız. Bağlayacağınız maaşı teminat göstererek, bir cebinizdeki parayı diğer cebinize aktarma yaparcasına kredi sağlayıp daha sonra işlemi iptal ettiniz. Kredi teminatsız kaldı. Bağlayacağınız maaş olmadan da ödeyemem. Benim ne suçum var. Aranızda halledin” desin. Bu seslenişe kimsenin aldırdığı yok
   Banka, Banka yetkilisi, S.G kurumu ve yetkilisi haklı!!
   Peki kim haksız?
“EMEKLİ OLABİLİRSİN” DENİLEN VATANDAŞ   

Bahaittin Çağdaş
03.12.2011