YURTDIŞI İŞE BAŞLAMA TARİHİ TÜRKİYE DE SİGORTALI BAŞLANGIÇ TARİHİ OLARAK KABUL EDİLDİ....
Türkiye, Bir çok ülke ile yapmış olduğumuz Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine göre , "Türkiyede ki sigorta girişinden önce. bulunduğu ülkenin sigortasına giren vatandaşımızın bulunduğu ülke sigortasına giriş tarihi Türkiyede sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmiştir. Hatta Türkiye Cumhuriyeti bazı ülkelerle imzalamış olduğu sözleşmlerle, bırakın çalışmayı, ikamet tarihini dahi ilk sigorta giriş tarihi olarak kabul etmiştir.
TBMM tarafından kabul onaylanmış olan bu Sözleşmeler iç hukukumuzun bir parçası hatta Anayasaya göre üsste yer alan bir parçası olarak kabul edilmiştir. Buna rağmen iktidarlar bu sözleşme hükümlerini uygulamamakta, uygulamayı, bunlar aykırı kanun, yönetmelik, genelgelerle engellemektedir. Hatta Yargı dahi "zorlayıcı" yorumlamalarla buna katılıyor. Dolayısı ile kamu görevlisi uygulamasını, Uluslararası Sözleşmeler göre değil önundeki genelgeye v.s. göre yapmaktadır.
Burada Sorun, yönetimlerin üst yasa olarak kabul edilmiş Uluslararası Sözleşmelerdeki hükümleri (Vatandaşlarının lehine olmasına rağmen) hazmetmemiş olmalarıdır. İmzalanmış Uluslararası sözleşmeler (Anayasa Mahkemesine İptali için dava da açılamıyor) öncelikle uyulması gerekli hukuki normlardır. Buna rağmen iktidarlar bunları gözardı emektedirler. kmu görevlilerinin arkasına sığınmaktadırlar.
Sosyal Güvenlik Kurumunda Meseleye Bakan, Başkan, Genel Müdür, müdür peenceresinden bakılmamalı, Hükümetin bu konudaki politikası olarak ele alınmalıdır.
Madem Bu Sözleşmeler "öncelikle uyulması gerekli hukuki kurallardır" yönetimin buna aykırı uygulamaları, yasanın uygulanmaması, hukuka aykırılık anlamına gelmiyormu?
Son günlerde Yüksek yargıdan çıkan kararlar bunu teyit ediyor. Öncede vardı fakat şimdi daha yoğunluklu olarak ilgili Sözleşme hükümlerine vurgu yapan yargı kararları gelmeye başladı. Sözleşmeler gereği vatandaşlarımızın Yurtdışı işe giriş tarihi önce ise Türkiye de Sigortalı başlangıç tarihi olarak kabul edilmeye başlandı. Hatta bazı ülkelerle yapmış olduğumuz bu gibi sözleşmelerle Yurtdışıda ki ikamet tarihi başlangıcını Türkiyede sigortalı başlangıç tarihi olarak kabül etmiştir.Yurtdışı çalışma başlangıcı kabul edildi. Sıra Yurtdışı ikamet başlangıcını Türkiyed de sigortalı başlangıcı kabul ettirme mücadelesine geldi. Bundan önce hatta en öncelikli konu ise, Kadınlarımızın Sigortalı öncesi doğumlarını boçlanma hakkını arama olmalı bence.
Bahaittin ÇAĞDAŞ
SMMM
Sosyal Güvenlik Uzmanı
Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin 17.10.2011